Недоспиването е опасно за тийнейджърите

Недоспиването е проблем, който може да се задълбочи с времето и да има фатални последици за целия организъм

недоспиването
Недоспиването при тийнейджърите е възможно да стане хронично, когато станат на по-сериозна възраст.

Всеизвестен факт е, че сънят е храна за мозъка. Не- доспиването не само е вредно, но може да бъде фатално. Още от ранна възраст обаче хлапетата с гордост съобщават, че следобед не спят в детската градина. Така се чувстват големи – нали големите хора не спят следобед. В тийнейджърската възраст децата направо обожават да висят до среднощ на компютъра, макар че сутрин трябва да стават рано за училище.

Виновна е природата – в тези години организмът по естествен начин се наглася за по-късно заспиване, защото мелотонинът започва да се освобождава по-късно през нощта.

В пубертета обаче сънят е жизненоважен

Когато се е наспал, юношата учи по- лесно и по-бързо, понеже се концентрира по-добре. Лекарите казват, че на тийновете са нужни 9 часа сън и за да е пълноценен, трябва да заспиват около 23 часа.

Надали тийнът ще ви слуша да пълните главата му с подобни научни факти. Няма да се стресне особено, ако добавите, че липсата на достатъчно сън може да причини отпадналост, да намали имунитета, да предизвика депресивни състояния, разразнителност, агресия. Че има опасност с редовното недоспиване сега да си навлече трайно разстройство на съня за цял живот. Както знаят всички родители, тийновете се смятат за неуязвими и мразят да им се говори „за цял живот“.

По-скоро вашата дъщеря или син ще се изплаши, като обясните, че безсънието покачва апетита за сладки неща. Това е пряк път към напълняване, пише „Всичко за семейството“. Щом си мисли, че сутрин ще се ободри на път към училище с няколко кафета, нека знае, че те може да предизвикват кожни проблеми.

А в тийнейджърската момичетата и момчета заради промяната в хормоналните нива са си предразположени към
омразното акне и без тъпчат със сладко и с кофеин.

Не е лесно да повлияете, но все пак опитайте да да дадете пример със здравословни навици за цялото семейство.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.