https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Недоспиването може да ни подтикне да купуваме повече junk food

0

Недоспиването е неприятно и определено може да доведе до редица негативи след себе си. Най-малкото което се случва, е че с течение на времето човек заприличва на недоспал лемур, вечно нервен, с огромни торбички под очите и без абсолютно никаква възможност да се съсредоточи. А това последното не е никак добре, още повече, ако работим именно работа, която има нужда от цялото ни внимание.

Да, многото работа понякога не ни два да спим, грижите у дома, децата и т.н., т.н., но е време да свалим мъченическата риза и да си спомним, че и ние сме хора, че и на нас ни трябва малко почивка и че никой няма да ни даде медал, ако се измъчваме. Най-много да се разболеем. Сега това е още по-вероятно, когато учените са доказали, че когато не сме си доспали, може несъзнателно да започнем да хапваме храни, които при нормално обстоятелства не бихме и погледнали. Или така наречените джънк фуудс, тестени закуски, хамбургери, храни от заведения за бързо хранене.

fast food burgerГлавният изследовател Колин Чапман, преподавател в университета Uppsala, казва, че човек има нужда от енергия, за да премине през деня си ефективно. И именно затова идва добрият сън. Но ако не сме си доспали, започваме да търсим енергията от друго място. По-бързо и на момента. А именно вредните храни, за които е доказано, че носят толкова негативи са този бърз вариант. Те са пълни с прости въглехидрати, освен вредните трансмазнини, които бързо се разграждат в кръвта ни и които ни дават моментна енергия. След което, когато тя свърши, ние си купуваме пак, и пак. И така не само че не се храним здравословно, не спим като хората, но и повишаваме риска от наднормено тегло, висок холестерол, високо кръвно и разни сърдечни болести.

За целите на изследването си, Чапман и неговите колеги, са намерили 14 доброволци – мъже с нормално тегло, нива на кръвната захар и кръвно. След това те им раздали по 50 долара и им казали, че трябва да си купят с тях 40 различни вида храни, като половината трябва да са нискокалорични, а другата половина – висококалорични. Шопинга трябвало да стане сутринта след като половината са спали добре, а другата половина не са си доспали нормално, което е нарушило техния ритъм. След което на всеки е дадена закуска.

След като отчели крайните резултати, учените установили, че доброволците, които са се наспали са изпълнили задачата коректно, дори някои от тях са купили повече здравословни продукти, докато останалите – които имали нужда от повече сън, без да искат залитнали към по-калоричните храни, като техните бройки са в полза на тестени и мазни храни.

Все пак не може да се каже със сигурност, че от 14 човека, можем да установим защо много от нас предпочитат вредните храни, макар да знаят техните скрити капани. Но е добре да се знае, че всеки един процес, всяко едно действие в нашето и на нашето тяло, на нашето съзнание над тялото, начините, по които издевателстваме над него, водят до определени последствия в дългосрочен план. И тези последствия не са никак в наша полза. Дори напротив.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.