Не се плашете ако имате сенилни лунички, но се пазете от слънцето!

Имате сенилни лунички, казва лекарят и вие изпадате в паника. Спокойно, той се изразява деликатно

лунички

Иначе трябваше да ви каже, че са ви се появили старчески петна. Ако сте дама, ужасът ви няма да е по-малък. Но пак спокойно – те са естествени след 40.

Тези кафеникави петна започват да се появяват по кожата, която най-често е открита за слънцето – ръцете, раменете, лицето. Ултравиолетовите лъчи са стимулирали през годините образуване на свободни радикали в повърхността на кожата и това е довело до неравномерно разпределение на пигмента меланин. Някои лекарства, причиняващи фоточувствителност, също могат да попречат на образуването и разпределението на меланина дори в млада възраст.

Сенилните лунички са безопасни, но повечето хора се дразнят от тях по естетически съображения. Консултацията с дерматолог е задължителна, има няколко възможности за отстраняването им.

Най-често препоръчваният метод е медицинският пилинг. Терапията продължава с поредица от процедури, докато кожата в зоната на петната се замени с нова. Процесът може да отнеме до осем седмици.

По-бързо лечение може да се постигне чрез лазери, които развиват температура до 300 градуса. При това тъмните петна буквално неприятната склонност да рецидивират.

Друга опасност, често подценявана или дори неподозирана, е, че климатиците завихрят въздуха и раздвижват замърсители.

Възможно е да се приложи криотерапия – отстраняване чрез силен студ. Място се замразява с течен азот. Основният недостатък на този метод е, че не позволява перфектна точност на третирането и може да се образуват белези.

Специалните избелващи кремове съдържат съставки, които се борят със свободните радикали – основната причина за пигментация, и предотвратяват образуването на нови старчески петна.

Най-добрата профилактика срещу сенилни лунички е, преди да излезете на открито, да слагате продукти със фотозащи-тен фактор според типа кожа.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.