Не подценявайте неврозата

Woman pulling hair and screaming at camera, portrait

Към неврозата спадат цяла група коварни болести, които имат общи симптоми. Ако ги забележите – задължително на лекар

неврозата
Не подценявайте неврозата

Неврозата е психическо заболяване, което затруднява нормалното функциониране на организма и от нея страда цялото тяло. Тя представлява комплекс от психически отклонения, чийто общ знаменател се нарича страх. Нерядко болестта се диагностицира с голямо закъснение, тъй като болният подценява симптомите.

Най-често неврозата се появява във възрастовата трупа от 25 до 45 години. Засяга обикновено хора, които непрекъснато са подложени на силен стрес, сблъскали са се с трудно преодолимо емоционално преживяване (например смърт на близък човек), при психически лабилни личности.

Всъщност невроза е общото име на цяла група заболявания

При неврастенна невроза симптомите са постоянна умора, раздразнителност и превъзбуда. Всяка сутрин страдащият се чувства зле от самата мисъл, че трябва да стане от леглото и да се заеме с нещо. Около обед емоциите вече са овладени, но болният продължава да е уморен, има проблеми с паметта, бързо се разконцентрира, лесно може да бъде изваден от равновесие, трудно контролира емоциите си. Характерна е болката в главата – сякаш е стегната в обръч.

При страховата невроза пациентът изпитва непрекъснат страх – от банални проблеми до тревога за края на света. Пристъпите приличат на паническа атака. Стига се до чисто физически проявления като стомашни спазми, диария, сърдечна аритмия, изпотяване.

Ананкастното разстройство се проявява в повтарящи се натрапчиви мисли и действия. В резултат болният не успява да изпълнява стриктно обичайните си задачи, непрекъснато се налага да започва отначало.

Има още видове неврози, но общите признаци, които би трябвало да звучат като предупреждение, са страх, проблеми с паметта и съня, напрегнатост, умора, препалена възбуда. Те често се съпътстват от физически симптоми като главоболие, хипертония, дерматити, импотентност, безсъние, изпотяване, сухота в устата, гадене, нервни тикове.
При наличие на няколко от тези признаци е задължителна консултация със специалист. Той може да назначи индивидуалната или груповата терапия, която учи пациента да интерпретира симптомите и източниците на страха. Ако се налага, включва се и медикаментозно лечение.

Спорадичните симптоми на нервно напрежение могат да се облекчат с леки успокояващи таблетки – най-добре с натурални, билкови съставки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.