Не пийте студена вода в горещините!

Какво може да се случи, ако се пие студена вода в горещините? Доста неприятни последици за здравето може да има употребата на студена вода в жегата

студена вода

Нарушения в храносмилането при пиенето на студена вода

Употребата на ледени напитки или на вода с лед въздейства негативно върху процеса на храносмилане, тъй като предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това забавя преработката, което означава, че съдържащите се в храната хранителни вещества се губят и не се усвояват от организма.

Недостиг на хранителни вещества

Средната температура на човешкото тяло се доближава до 37°С. Но ако изпиете нещо студено, организмът започва да изразходва енергия за стабилизиране на температурния баланс. В противен случай същата енергия би се използвала за преработване на храната и поглъщане на хранителните вещества. По този начин организмът изпитва недостиг от тях.

Болки в гърлото

Употребата на ледена вода може* да провокира струпване на слуз в респираторната система, а тя представлява защитен слой за дихателните пътища. Ако обаче този слой се увеличи, дишането се затруднява и нараства рискът от инфекции. При това възникват характерни болки в гърлото.

Забавяне на сърдечния ритъм

Употребата на ледена вода намалява сърдечния ритъм. Изследванията доказват, че студената вода стимулира блуждаещия нерв – това е 10-ият черепен нерв, който е важна част от автономната нервна система на организма, контролираща непроизволните действия.

Блуждаещият нерв Предизвиква намаляване на сърцебиенето, а ниската температура на ледената вода е стимул за този нерв, поради което ритъмът на сърцето се забавя. А това е опасно за живота и здравето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.