Не изхвърляйте семките на динята – пълни са с магнезий

Повечето от нас знаят колко здравословни ползи има динята. А колко от вас знаят, че нейните семена, добре изпечени, са здравословна и диетична храна, която не заслужава да бъде изхвърляна?

Едно от най-полезните свойства на динените семена, е че в тях има висока концентрация на белтъци – в около 120 гр. изсушени и изпечени семена се съдържа 30 грама протеин, което е приблизително 61% от ориентировъчния дневен прием (ОДП). Белтъците в семената са изградени от няколко различни аминокиселини, като с най-голяма концентрация е аргининът.

По принцип човешкото тяло да е способно да синтезира аргинин в достатъчно за нуждите си количество. Има обаче определени моменти, свързани с топлинно изтощение, дехидратация и прием на антибиотици, при които е добре да се засили приема на аргинин. Той е от полза и за нормалното кръвно налягане, което е важно за контрола и превенцията на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Други важни аминокиселини, съдържащи се в динените семки са триптофан, лизин и глутаминова киселина.

Освен че са богати на аминокиселини, динените семена са богати и на витамини, най-вече от група В, като най-голяма концентрация има ниацинът – около 4 гр. за една чаша (120 гр. ), което е 20% от ОДП. В по-малки количества от същото семейство витамини са налични фалиат, рибофлавин, витамин В6 и В5. Витамините от група В носи редица ползи за здравето. Количеството витамини, което може да се набави от семената, се грижи за доброто храносмилане и адекватното извличане на енергия от погълнатите храни.

Динените семена са и с богато съдържание на минерали. В 120 гр. печени семки се съдържа около 550 мг. магнезий, което е приблизително 139% от ОДП. Магнезият играе важна роля за регулацията на кръвното налягане и метаболизма на въглехидратите, като влияе пряко и благотворно на кръвната захар. Освен него, в семената се съдържат и други полезни минерали като фосфор, желязо, мед, манган и цинк.

Мазнините, съдържащи се в чаша изпечени семки са около 45-50 гр., като едва 10-15 гр. от тях са наситени, а всички останали са моно- и полиненаситени мастни киселини, които са полезни за оптимални нива на холестерола, както и омега-6 мастни киселини, спомагащи за понижаване на високото кръвно налягане.

Процедурата по изпичането на семките е много лесна. Необходимо е да се измият обилно със студена вода, след което да се оставят да изсъхнат много добре. Слагат се в тиган, тава или тенджера и се пекат на силен огън около 5-7 минути. Приготвя се разтвор от 1 чаена лъжица сол на четвърт чаша вода (количеството на разтвора зависи от количеството семки), който се изсипва върху семките и се бърка често, тъй като семките на дъното могат да загорят и да развалят аромата и на останалите. Печенето продължава до пълното изпаряване на разтвора. Семките се оставят да изстинат, след което са готови за консумация.

Динените семки могат да се пекат и преработват по различни начини. В Китай и някой африкански страни, печените динени семки са също толкова популярни, колкото и слънчогледовите у нас. От тях се приготвя и масло, използвано за готвене, както и брашно за печене.

Погрешно разпространено е мнението, че поглъщането на сурови динени семена е опасно за здравето. Не е, но пък и няма някакви значителни здравословни ползи, понеже обвивката им ги прави изключително трудни за храносмилане.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.