Не берете гъби през август!

Юли беше влажен и топъл и в горите има много гъби

гъби

Но при температури над 25 градуса избуяват силно отровните двойници, които могат да заблудят дори и опитни гъбари. Затова старите книги по гьбарство съветват гъби да се берат само до 15 юни и после след началото на октомври, казва токсикологът проф. Никола Александров.

Той дава пример с гъбата амалита фалойдес (зелена мухоморка), която почвала расте след 15 юни. Тя е двойник на ливадната печурка и много трудно се отличава от нея. Коварното е, че минава латентен период от 12 до 24 часа, понякога и повече, и през това време тя буквално смила черния дроб и настъпва смърт.

Според токсиколога при летни температури 25-30 градуса могат да се получат натравяния дори и от ядливи гъби, ако са престояли раз-мачкани или накиснати във вода дълго време. В резултат в тях се развиват междинни токсични вещества, които влияят зле на стомаха и могат да доведат до обилни повръщания и диарии.

Гъбите съдържат 95-97% вода и целулоза, а минералните вещества в тях са едва 3%. Целулозата е труднос-милаема и на стомасите на днешните градски хора тя не им понася. Особено ако страдат от гастрити, колити и язви, казва професорът.

Съветът му е и при най-леко неразположение да се ходи на лекар, тъй като срещу отравяне с гъби човек не може да си помогне сам.

„Берете само видове, които познавате добре. И то не всичко поникнало, а само един-два вида гъби. Те трябва да се събират разделно, да не се смесват и всяка съмнителна да се изхвърля“, съветва проф. Александров.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.