https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бърза помощ при навяхване на глезена

0

При инцидент с глезена охладете с лед, стегнете с еластичен бинт и повдигнете крака по-високо от нивото на гърдите

glezen navehnat
Навяхването на глезена е една от най-честите травми. Факторите, създаващи предразположение за контузия, са малкият размер на глезенната ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане, скачане, особено върху неравна повърхност. При усукване на ходилото, стъпване накриво или прилагане на по-голяма сила върху глезена се разтеглят ставните връзки и дори могат да се скъсат.

Навяхването предизвиква болка, подуване, зачервяване, локално повишена температура. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако болката е силна, стъпалото е изкривено, ходилото е студено и бледо на цвят.

При лека контузия може да си помогнете сами. Веднага сложете лед върху засегнатото място, за да предотвратите или намалите отока. Желателно е да го охлаждате 20-30 минути на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа, тъй като не е добре да е директно върху кожата. Ако усетите изтръпване, прекратете изстудяването. Ледът не се препоръчва обаче, щом страдате от диабет, от неврологичен или съдов проблем. Дръжте крака неподвижен. Използвайте еластичен бинт, който да фиксира и стабилизира глезена. Превържете го във формата на осморка, като оставите петата свободна. Това също намалява отока и болката.

Важно е превръзката да не бъде твърде стегната, защото може да причини загуба на чувствителност във върховете на пръстите. Сложете крака върху подложка и вдигнете глезена по-високо от нивото на гърдите. Бързо ще усетите подобрение, но са необходими повече от 10 дни, преди отново да натоварвате ходилото с лека физическа дейност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.