https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Навиците ни – полезни или вредни за здравето? /първа част/

0

Много често се случва нашите навици да вбесяват не само хората около нас, но и нас самите. И освен, че някои са чудати, те могат да бъдат и опасни за здравето. Без значение дали са добри или лоши – те показват нашето моментно физическо и душевно здраве. Нашите особености в поведението, може да са знак за скрит здравословен проблем. Затова е добре да знаем кое може да предизвика дадено държание: 

vreden-navik-pica-hranene-29747-500x334Много сладко

Скоро учени са провели проучвание, според което децата обичащи твърде много сладките храни, имат склонност към депресия и алкохолна зависимост. На по-късен етап разбира се. Учените са установили, че тези деца имат нужда да се чувстват по-добре, затова и подсъзнателно предпочитат сладките храни и напитки. Замислете се дали и вие самите не криете някой емоционален проблем с кутията шоколадови бонбони, която излапахте за 2 часа.

Почесване
Ако постоянно се почесвате някъде по кожата, това например може да е признак за гъбична инфекция на кожата. А честите инфекции са типични за страдащите от диабет. Почесването може да показва и чернодробно заболяване преди да се развие типичната симптоматика, както и застояване на жлъчните сокове.

Постоянно ставане нощно време за малка нужда 
При мъжете това може да е знак за проблеми с простатата. Може да е обикновено запушване, а може и нещо по-лошо да е, като рак на жлезата. При уголемяване на простатата, тя притиска пикочния мехур. При този здравословен проблем обикновено мъжете стават по няколко пъти през нощта, за да уринират. Често търпят провал при ползването на обществени тоалетни.
Този проблем трябва веднага да бъде доведен до знанието на лекар-специалист. Възможно е да бъде разрешен с медикаментозно лечение. В повечето случаи се налага да се направи и хирургична интервенция за отстраняването му.

Хъркане
Сънната апнея е една от причините, поради които хората хъркат. При това състояние, хъркащият за момент спира да диша. След което възстановява дишането си. Това обаче е много опасно, както за дишането, така и за сърцето на болния. Когато човек заспи, дихателните пътища се отпускат, ето защо при повечето хора тази поза не създава проблеми. Но при сънната апнея точно тогава се получава прекъсване на дишането за десетина секунди.
След като мозъкът е засякъл, че има проблем, то той веднага изпраща сигнал за съкращяване на мускулите. А това прави от своя страна дихателните пътища проходими и се стига до внезапно издишване на струя въздух, което става на всеки 2 минути. И човек хърка. Когато някой ваш близък има този проблем, е добре да се потърси специалист по съня, който да даде подходяща препоръка как да може да се разреши проблема. Може да се наложи да се спи със специална маска, която да поддържа налягането на дихателните пътища.
Проблемът засяга един на 25 мъже и една на 50 жени.

Дъвчене на дъвка
Макар да изглежда невъзпитано когато говирите с някой, то дъвченето на дъвка се е установило, че помага за добрата концентрация. Според британско изследване, дъвченето на дъвка подобрява мозъчната активност. Така че, когато трябва да свършите някаква работа, изискваща мозъчна активност, една хубава дъвка ви би трябвало да ви свърши работа.
Според учените, самото действие на дъвченето учестява сърдечния ритъм, което пък повишава протока на кислород към мозъка. Само трябва да избираме дъвки без съдържание на захар, за да са здрави зъбите ни.

Следва…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.