Научете детето да си ляга навреме, за да го предпазите от диабет

До края на септември е добре да върнете ученика към навика да си ляга навреме

 ляга навреме
Научете детето да си ляга навреме, за да го предпазите от диабет

През ваканцията режимът със сигурност е бил нарушен, донякъде и по чисто физиологични причини – нощта е по-кратка, а светлината пречи за образуването на хормона, който настройва мозъка за сън.

Ролята на съня за здравето и ума е безспорна, но има и чисто ендокринологични ефекти, които станаха известни на науката наскоро. Един от тях е, че недостатъчният сън в детството увеличава предпоставките за диабет в по- късна възраст.

Препоръчваната продължителност на съня за 10-годишна възраст е около 10 часа, а дете, което спи дори един час по-малко, има по- висок риск от диабет.

Корекцията на лошия навик е прост подход за намаляване на риска от диабет тип 2. Потенциалните ползи, свързани с увеличения сън в детството, могат да имат последици за здравето в зряла възраст, твърдят учените.

Аргументът е, че децата, които спят достатъчно, имат по-ниско телесно тегло и по-ниска мастна маса. Продължителността на съня е обратно свързана с инсулина, инсулиновата резистентност й кръвната захар. Намаляването на стойностите има дългосрочни последици за ограничаване на вероятността за диабет тип 2 в по-късния живот, категорични са учените

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.