Откритие: наситените мастни киселини предизвикват остеоартрит

Ползата от наситените мастни киселини е безспорна. Но, като всеки полезен продукт и те трябва да бъдат използвани с мярка

наситените мастни киселини

Наситените мастни киселини присъстват в почти всяка една диета. Но, здравните специалисти са обезпокоени от страничните им ефекти.

Учените са изследвали връзката между появата на остеоартрит и диети, богати на наситени мастни киселини. Те се намират в кравето масло, кокосовото масло, палмовото масло и животинските мазнини. Проучването показва, че наситената мастна киселина променя състава на хрущялната тъкан, особено в ставите. Става въпрос за ставите на колената и глезените.

Наситените мастни киселини отслабват хрущялната тъкан и увеличават риска от увреждане. Загуба на хрущял и уплътнителният ефект на хрущяла води до остеоартрит. Учените предполагат, че антиоксидантите и лекарствата, които намаляват холестерола, могат да забавят прогресията на ставното увреждане, причинено от мастните киселини.

Между другото, изследователите от Университета на Британска Колумбия наскоро откриха, че полиненаситените мастни киселини омега-6, които се смятат за полезни, правят жените лениви. В допълнение, те могат да увеличат риска от развитие на диабет. Мастните киселини омега-6 се намират в ядките, семената и растителните масла като соевото масло.

Освен това, учените от университета в Куинсланд установили, че излишния холестерол е опасен не само за сърдечно-съдовата система. Оказва се, че той развива оксидативния стрес в хондроцитите – хрущялните клетки. Това води до унищожаване на хондроцитите и развитието на остеоартрит (хронично заболявания на ставите), съобщава Zee News .

Остеоартритът може да засегне почти всички стави. Но най-често това заболяване засяга коленете, бедрата и малките стави на ръцете, пише на Таймс ъф Индия. Учените са анализирали данните от изследвания с ЯМР 176 мъже и жени над 50 години. Експертите наблюдавали доброволците средно около три години.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.