https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Нашето настроение и менюто ни

0

Често, когато изпаднем в лошо настроение посягаме към шоколада, защото ни се струва, че той е единственото решение за да повдигнем духа си. Според ново изследване обаче, консумацията на джънк фууд (храни боклуци) в действителност влошава настроението.

шоколадДжънк фууд са храни, които имат ограничена или никаква хранителна стойност. Най-често към тях се посяга от скука. Сред тях са шоколад, бонбони, различни сладкиши, пуканки, чипс. Към тази група спадат и храните тип бързо хранене, които имат високо съдържание на мазнини и холестерол. Това са хамбургери, хот-дог, пържени картофи.

Изследването е проведено от учени от Държавния университет в Пенсилвания, САЩ. Те са открили, че жените, които се тревожат за диетата и външния си вид и са посегнали към нездравословна храна, за да подобрят лошото си настроение, всъщност изпадат в по-лошо настроение. При хората в добро настроение, които са яли нездравословна храна, не се наблюдавала никаква промяна на настроението след консумацията.

В изследването са участвали 131 жени и учените събрали данни от тях в ситуации от реалния живот. Участничките имали навика да се хранят нездравословно, а в същото време се тревожели за формата на тялото и теглото си, но не страдали от хранителни нарушения. Учените им раздали ръчни компютри, които няколко пъти на ден ги карали да отговарят на въпроси за настроението и храненето си.

Учените смятат, че изследването им може да доведе до по-добро лечение на жените, страдащи от проблеми с храненето. Съавторът на изследването Джошуа Смит заявява, че това изследване е уникално, защото оценява настроението и храненето в реалния живот на хората. По този начин се получава по-точна картина на връзката между емоциите и храненето.

Проучването потвърждава предишни изследвания, според които утешителната храна е вредна за психическото благосъстояние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.