https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво означава стряскането насън?

0

Може би на всеки се е случвало да усети насън как пропада в дълбока пропаст и да се стресне

насън
Какво означава стряскането насън?

Стряскането насън все още не може да бъде обяснено. Учените развиват различни теории в опита да открият причината и да обяснят това явление.

Според тях т.нар. хипнагогичен скок или хипнагогична конвулсия се дължи на разминаване между мозъка и тялото. Той издава, че организмът е уморен или е преживял стрес и се нуждае от сън.

В нормално състояние мозъкът и тялото се готвят за нощна почивка с еднаква скорост. Но ако човек е бил под напрежение през деня, мозъкът се изключва по-бързо, а тялото не успява, твърдят някои експерти. Заспивайки, мозъкът изпраща слаби импулси към мускулите, които се свиват. И тъй като тялото още е будно, реакцията се оказва по-силна от обикновено. Този отговор е неочакван за сивото вещество, в резултат на което на човек му се струва, че тялото му пропада в бездна.

Според други учени обаче се случва точно обратното. Когато човек е преуморен, тялото изпреварва мозъка в подготовката за сън. Някои основни процеси на жизнената дейност като сърцебиене и дишане се забавят по-бързо, от- колкото мозъкът очаква и той се опитва да ободри организма с нервни импулси.

Стряскането насън не е опасно, уверяват учените, но то е недвусмислен сигнал за нужда от почивка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.