Нарушенията на съня при остеоартрит са свързани с депресия и болка

Остеоартрит е дегенеративно ставно заболяване, което често води до загуба на ефективност

osteoartrit
Нарушенията на съня при остеоартрит са свързани с депресия и болка

Това е най-често срещаната форма на артрит.Хората с това заболяване страдат от болка, подуване и ограничено движение. Проучвания, проведени по-рано са показали, че остеоартрит увеличава риска от депресия, причинена от умора и увреждането, което тази болест носи със себе си. Освен това, хората, страдащи от остеоартрит много често се сблъскват с нарушения на съня. 31% не могат да спят, 81% описват чести нощни събуждания, а 77% се оплаква от често срещаните проблеми със съня.

Изследователи от Университета на Алабама са разпитали 288 пациенти с остеоартрит за разстройствата на съня, болки, увреждане и депресивни симптоми, които това заболяване причинява. Избрани са участници за проучването от различни медицински институции, за да могат учените да получат по-точни данни. Специалистите са проследили как нарушенията на съня при болните от остеоартрит се отразяват на болката, депресивните състояния и способността да работят.

Основните нарушения на съня при пациентите с остеоартрит са свързани с болката и депресията, но не с увреждането или по-скоро със заболяването остеоартрит. Участниците с депресия често страдат от силна болка. За година се е увеличило нивото на лошия сън и депресията, причиняваща допълнително неразположение при много пациенти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.