https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Нарушеният сън причинява рак и други тежки болести

0

Нарушеният сън и безсънието повишават риска от рак на простатата, дебелото черво и гърдата

нарушеният сън
Нарушеният сън причинява рак и други тежки болести

Нарушеният сън е причина за много здравословни проблеми. Американско проучване със здрави мъже установи, че около 10% от тях, които страдат от нарушения в съня, развиват рак на простатата в рамките на 5 г. При 1 % от случаите той е силно агресивен.

Така изчисленият риск да се разболеят е двойно по-голям при мъжете с безсъние и лош сън. Още по-явна е връзката между нарушенията на съня и рака на дебелото черво при мъжете и жените. По честота той е на съответно 3-то и на 4-то място при двата пола и тенденцията е към нарастване.

Колоноскопията е основен метод този вид рак да се открие рано. Сравнителен анализ на данните от 1240 профилактично проведени колоноскопии, при които са открити 338 случая на рак, позволи да се изчисли, че безсънието повишава с 50% риска от рак на дебелото черво при мъжете и жените.

Връзката между безсънието и нарушеният сън с рака е несъмнена

Липсата на достатъчно сън повлиява негативно на имунната система, като дисбалансира синтеза на кортизол. Намалява и отделянето на мелатонин, който се синтезира по време на сън и има силно антиоксидантно действие. Ненапразно приемът на мелатонин вечер не само че подобрява съня, но и има благоприятно действие при болни от рак.

Ако нарушеният сън е страничен ефект от прилаганата терапия, им се предписват освен мелатонин още и 5-хидрокситриптофан, хмел, валериан и пасифлора и се приканват да пият чай от лайка след вечеря.

Ако при здравите нарушеният сън и безсънието предразполагат към по-висок риск от болестта, при вече болните те са неин симптом. Болните от рак страдат двойно повече от безсъние и нарушен сън. Това се свързва с другите симптоми на болестта – болка, депресия, странични действия т лекарствата и на терапията. Медицински издания сочат, че до 50% от болните и само 15% от здравите имат нарушен сън.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.