https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Нарушения в зрителното поле – какви са причините?

0

Нарушения в зрителното поле е сериозно оплакване, на което трябва да обърнете внимание навреме

narusheniya v zritelnoto pole

Отпадането на някои области от периметъра (обхвата) на очите е частично увреждане на зрението. Повечето такива увреждания са преходни. Установяват се от офталмолог и невролог. Могат обаче да бъдат и признаци за сериозни заболявания. Ето някои от честите причини:

Проблеми с акомодацията

При поява на астигматизъм – нарушения на виждането надалеч или наблизо, може да започнат да се „привиждат“ бляскави точици или линии. Те се наричат „летящи мушици“ и са отражение на съдовата мрежа от дъното на очната ни ябълка, където е ретината. Причината за появата им може да е лошо, смесено осветление, умора и др. Консултирайте се за тях с офталмолог.

oko-otblizo

 

 

Фитнес, културизъм

Претоварванията с фитнес могат да се отразят върху ретината. Възможно е нарушение в зрителното поле централно или в периферията на периметъра, симетрично на двете очи, но по-често само на едното.

Мигрена

При мигренозните пристъпи също е възможно да се получат подобни „мушици“, нарушения в зрителното поле. Те се появяват навсякъде по целия периметър и обикновено изчезват след отшумяване на пристъпа. Лечението е индивидуално, но е задължителна консултацията с невролог.

Глаукома

При увеличаване на вътреочното налягане може да се наруши зрителното поле. Обикновено това става откъм страната на носа. Друг ранен белег е затруднението в адаптацията от тъмно на светло. Лечението се осъществява от офталмолог.

Неврологични проблеми

Някои преходни нарушения на кръвоснабдяването в различни области от мозъка могат да провокират нарушения в зрителното поле. Ако това състояние продължи по-дълго и се съпровожда от безсилие в отделен крайник, загуба на сетивност, може би е настъпил инсулт.

Тумори на хипофизата

При нарастването на този орган по различни причини, най-често при тумор, е възможно притискането на оптичните нерви. Задължителен е скенер или ядрено-магнитен резонанс.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.