https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Къде да потърсим помощ, ако детето взима наркотици?

0

Ако искате да помогнете на детето, което взима наркотици, „Анонимните алкохолици“ и „Анонимните наркомани“ са групи за взаимопомощ

Наркотици, цигари и други забранени вещества са особено оасни за децата.

наркотици
Къде да потърсим помощ, ако детето взима наркотици?

Там не участват професионалисти. Това са закрити срещи, на които не се допускат хора, които не са зависими. Основават се на 12-те стъпки от признаването на загубата на контрол над употребата на вещества или алкохол. Те помагат за достигане на желание да се подпомагат други зависими, които тръгват по пътя на въздържанието. Има и „Ал-Анон“ – групи за взаимопомощ. Те действат на принципа на 12-те стъпки, но са за съзависимите (най-близките в обкръжението на зависимите). Консултативни центрове има в София и Бургас. Предоставят информация по въпроси, свързани с употребата на психоактивни вещества, улесняване на достъпа до лечение на хора, проблемно употребяващи или зависими от наркотици и алкохол.

Телефонни линии по проблемите на наркотиците и алкохола дават информация 3а веществата, консултират самите Зависими и близки къде да търсят помощ. Ако имате съмнение, че вашето дете може би е подвластно на дрогата, свържете се с Националния център по наркомании . Оттам ще получите подробна консултация по тези проблеми и съвет какво да предприемете.

Извънболнична програма за превенция и психосоциални интервенции за млади хора и техните родители има само към Столичния център по наркомании. Една от дейностите на Центъра е промоция на здравословен начин на живот, изграждане на позитивни нагласи чрез креативни дейности, помощ 3а идентифициране и справяне с проблемно поведение, свързано със злоупотреба с психоактивни вещества. Другата е създаване и поддържане на терапевтичен съюз с родителите и подкрепа, улесняваща позитивния им принос към резултатите от лечението, пише списание „За жената“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.