https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Наргилето е вредно колкото цигарите

0

Наргилето е модерно. Често се предлага в кафенета и клубове. Изглежда по-невинно от цигарите и човек се изкушава да опита, особено ако е чул мита, че не вреди


Пълна заблуда е, че наргилето не вреди, защото остават по-малко катрани, изтъкват лекарите. Еуфорията от преживяването и замайването от огромното количество въглероден окис притъпяват чувствителността за чисто физиологичните затруднения, които трябва да преодоляват в този момент сърцето и белите дробове. И това съвсем не е целият проблем.

В класическия случай за наргилетата се използват два вида тютюн. Обикновеният черен е популярен в Изтока.

Ароматизираният е парфюмиран и овкусен най-често с мед или меласа. Има дъх на мента, ябълка, череша, диня, шоколад, кокосов орех, капучино. На места се предлага тютюн, комбиниран с билки.

Наргиле се пуши от най-малко четири века в Африка и Азия, а в Европа е ак-туално сред младите през последните години.

За разлика от цигарата то прекарва дима от горенето на тютюна през специфична водна филтрация. Установено е обаче, че дори и след преминаването през вода димът има високи нива на токсични вещества. Натоварването върху организма се увеличава многократно, особено ако помещението е с лоша вентилация. Поради начина, по който се използва наргилето, пушачите могат да абсорбират повече от токсичните вещества в тютюневия дим отколкото от цигарите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.