Намалена костна плътност – първи признак на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер атакува цялото тяло, не само мозъка на болните, но добрата новина е, че може да се предвиди нейното появяване

болестта на алцхаймер

Болеста на Алцхаймер е нещо страшно и много неприятно!

Оказва се, че човешките кости могат да ни кажат много за състоянието на мозъка. Това са открили изследователи от Медицинския университет в Североизточен Охайо. Проучването показва, че намаляването на костната минерална плътност, преди появата на симптоми, характерни за болестта на Алцхаймер е свързано с дегенеративен процес в мозъчния ствол.

Мозъчният ствол контролира настроението, съня и обмяната на веществата. В тази част на мозъка се произвежда и серотонин, пише Zee News. Намалената костна минерална плътност води до остеопороза. Това увеличава риска от фрактури, преждевременна смърт и намалява качеството на живот на хората с болестта на Алцхаймер.

Учените заключиха: при оценка на костната плътност е възможно да се определи рискът от деменция. Също така, експертите посочват, че е необходимо да се изследва ролята на серотонин в развитието на болестта на Алцхаймер.

Освен това, болестта на Алцхаймер атакува не само мозъка, но и други части на човешкото тяло. Анализ на сърдечната тъкан от пациенти с болестта на Алцхаймер показва наличието на високи концентрации на бета-амилоид протеин. Това предполага, че е налице системно заболяване, засягащо не само мозъка, но и други органи, включително сърцето. Всъщност, учените са установили повишени нива на бета амилоиден протеин в червата, бъбреците и мускулната тъкан.

Спорт и нови познания ще предпазят възрастните хора от всички усложнения, които настъпват с годините.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.