https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Най-опасните болести се разпространяват от деца без ваксини

0

Деца, които нямат ваксини, разпространяват някои от най-опасните болести днес. Такъв е случая с епидемията от морбили, която е факт в Пловдив

ваксини
Най-опасните болести се разпространяват от деца без ваксини

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст и голяма част от тях са от заболявания, за които има ваксини. Ключов момент в контрола на всяко от заразните заболявания е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват. Под това понятие Световната здравна организация разбира да са имунизирани над 95% от подлежащите на ваксиниране.

Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск. Риск от развитие на усложнения или дори смърт при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксина. В резултат на започналия в средата на март епидемичен взрив от морбили десетки неваксинирани деца и възрастни от Пловдив и района се разболяха, а едно бебе почина. При подобна ситуация през 2009 г. дребната шарка у нас се разрастна до епидемия. Тази епидемия повали 24 хиляди души, а за 24-има заболяването завърши фатално.

Морбили е най-заразната инфекция. Разпространява се по въздушно-капков път. Достатъчно е в рейса например да пътува едий болен, за да бъдат заразени всички неваксинирани в превозното средство. Инфекцията е най-опасна за бебетата под 1 година, тъй като първата ваксинация срещу морбили се прави през 13-ия месец. Дотогава детето има известна защита само ако майка му е била ваксинирана или е преболедувала и в резултат на това му е предала антитела. Сред заразените сега преобладават именно децата под 1 година, чиито майки не са били ваксинирани.

Нито едно друго достижение на медицината не е повлияло в толкова голяма степен, колкото ваксините, за намаляване на тежките увреждания в резултат на инфекции. Въпреки това има антиваксинални движения.

Пред колебаещите се дали да имунизарт децата си епидемиолозите изтъкват, че сравнението полза-риск е като между слон и мишле. Особено с усъвършенстването на технологиите, което позволява да не се използват агресивни форми на патогените. В новите препарати се влагат модификации, които са нещо като обвивката на болестния причинител и следователно тя няма как да причини заболяване. Като консерванти не се използват вещества, подозирани в причиняване на странични действия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.