Най-много се страхува от Смъртта онзи, който никога не е живял

Преди време се случи така, че отидох до гробищата без да има причина или повод

 

смъртта
Най-много се страхува от Смъртта онзи, който никога не е живял

Няма да изпадам в подробности, че има една част от пловдивските централни гробища, в която има много дървета, и мястото много прилича на парк. А и тогава беше пролет и птиците пееха така, все едно не бяха в града, а в гората.

Разхождах се, и от време на време се вглеждах в гробовете, покрай които минавах. Бяха на различни хора, починали по различно време, на различна възраст и по различно време. Имаше възрастни, имаше и деца. Някои от гробовете бяха добре поддържани, на други едва се виждаше надгробната плоча.

И понеже животът ми не е кой знае колко спокоен и безпроблемен, аз изпитах някакво странно спокойствие, докато се разхождах из гробищата.

Помислих си, че често се притеснявам за глупости. Маловажни неща ме изпълваха със страх, все едно бяха някакви глобални проблеми. Да не говорим, че имах проблеми, които игнорирах дълго време, и от обикновени проблеми, те се превърнаха в сериозни проблеми. докато седях на една пейка и гледах група тийнейджъри, които явно бяха дошли със съвсем различни намерения, по-скоро привлечени от тайнството на смъртта, отколкото да отдадат почит на починал, аз си дадох сметка колко излишно е всичко. Жива съм и в относително добро здраве, така че с много малко усилия можех да превърна големите проблеми в минало. Жива съм и имам възможността да се радвам на новите сезони, да гледам детето ми как расте, а може и да срещна нова любов.

Дадох си сметка колко много от нас се погребват живи, или прекарват живота си като мъртъвци, оставяйки живота да премине през тях, а не те през живота. Смъртта не бива да ни плаши. Трябва да сме притеснени ако все още сме живи и не сме започнали да живеем. Животът не се измерва с годините, които сме живели, а с това как сме ги изживели.

Любомира Петкова от Пловдив

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.