Най-добрият начин да се предпазим от рак е профилактиката

Всяка година имаме право на профилактичен преглед, който направен и доразвит от специалист може да спаси живота ни. Това особено силно важи за болестите, които не могат да бъдат видени с просто око или засечени чрез кръвни изследвания, нямат оплаквания в своя ранен стадий и като цяло никой не подозира за тях. Една такава болес е ракът на гърдата. Бичът за съвременната жена може да бъде победен в началото, ако се правят редовни профилактични мамографии. Защото те могат да открият много голям процент от случаите на заболяването – 80-90%, като не се забелязва някаква клинична изява. Прието е в цял свят жените над 40 години редовно да се подлагат на такова изследване.

breastcancer_thumb_2Благодарение на ранната диагностика и значително подобрените възможностите на лечебната терапия, излекуваните жени от коварното заболяване са много повече, отколкото преди години. И въпреки това, жените рядко си правят профилактични мамографии. Или няма адекватно проследяване след премахване на патологичната формация, или изобщо отиват твърде късно на прегледи. Жените на 20 до 39 годишна възраст също на профилактични прегледи поне веднъж на две-три години.

Жените, които влизат в рисковата група по заболяванията, би следвало да се изследват всяка година с мамограф и магнитен резонанс, за да се избегнат сериозни развития на патогенни образувания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.