https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Над 100 вида ентеровируси на плажа с нас

0

Лятото е сезонът, през който се засилва риска от инфекции, които се причиняват от вируси, поразяващи чревната флора. Трябва да знаем, че ако случайно ни удари някое неразположение е добре да потърсим лекарска помощ, особено ако се отнася до малки деца или възрастни хора. Докато при хората на средна възраст самолечението е допустимо, то при тези две възрастови групи не бива да се рискува.

gadene1Ако все пак отивате на място, където достъпът до лекарска помощ е ограничен, то е добре да си приготвите една мини аптечка, с най-важните препарати, за да може да си окажете първа помощ, докато можете да отидете на лекар – репеленти против комари, разхлабителни или затягащи медикамен­ти.

Лятото е времето на ентеровирусите. Тяхната група е повече от сто вида, като всеки един от тях причинява различни заболявания. Масово тези вируси протичат сравнително леко, но има и такива, които приличат на остър грип. Те засягат най-вече храносмилателния тракт и водят до ентерит и диария. Има и разбира се такива видове, които протичат тежко и за тях трябва много да се внимава. Това обикновено са коксаки А и В. Обикновено се появяват в най-горещите месеци и се характеризират с доста по-тежки инфекции.

Усложненията могат да доведат и до такива вторични заболявания като менингит. В началото тяхното разпознаване е сравнително трудно, тъй като имат основните симптоми, както и останалите вируси – не­разположе­ние, рязко вдигане на температу­рата, главо­болие.

Тъй като по време на летните отпуски по Черноморието има голямо струпване на хора на едно място, този регион е и най-застрашен от ентеровируси. Ето защо преди да седнете в някое заведение, задължително направете оглед доколко е чисто. Имайте предвид, че високите температури са рискови за някои видове храни, затова освен ако не си го приготвяте у дома, не е добра идея да поръчвате такова ястие. Това са ястия, съдържащи яйца, пилешки месо, мляко и не са термично обработе­ни, са особено рискови.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.