Начинът на живот на родителите се отразява на децата, дори в зряла възраст

Децата копират поведението на родителите си. Но, както стана ясно, те са в състояние да изкопират и вредните им навици

тютю
Изследователи от университета в Лийдс (Англия) анализирали данни на повече от 21 000 души на възраст 50 и повече години. Учените са установили дали участниците са пушили и дали са били със затлъстяване. Също така са оценили нивото на физическата активност на доброволците. Тези данни бяха сравнени с работата на родителите, продължителността на живота им, опита и навиците им що се отнася до тютюнопушенето и отношенията им с алкохола, пише The Indian Express.

Изследователите установяват, че лошите условия на живот в детската възраст са свързани с бедността в зряла възраст. Освен това, погрешният начин на живот на родителите неблагоприятно е повлиял на здравето на децата в по-късна възраст. Най-значително увеличение на риска от затлъстяване, било свързано със зависимостта към алкохола. Също така учените открили, че родителите могат да накарат децата си да пушат.

По този начин участниците, чиито бащи са пушели на 12-годишна възраст, почти два пъти по-често са пропушили в по-късна възраст от онези, чиито бащи изобщо не са пушили. Пушенето на майката увеличава риска от това дъщерята да пропуши, но не и сина.

Освен това бавният метаболизъм при детето се свързва с наднорменото тегло на единия от родителите му. По-често това е майката. Не е тайна, че наднорменото тегло на майката по време на бременността увеличава риска от проблеми със здравето на децата. Ето защо, лекарите призовават бременните жени да не преяждат. Ново проучване, проведено в Университета в Бристол, показва: да имаш наднормено тегло дори преди концепцията за дете е опасно, пише The Daily Mail .

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.