https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Йо-йо ефект: Три начина да го избегнем

0

Необходима е желязна воля, за да се избегне йо-йо ефектът

Йо-йо ефектът може да бъде избегнат само с дисциплина.

nachina
3 начина да избегнем йо-йо ефекта

Кошмарът на всеки, подлагал се поне веднъж на диета, е не самият глад, а бързото възстановяване на килограмите. Много често се се връщат дори в повече.

На какво се дължи йо-йо ефектът? За съжаление причината е не че отслабването с диета не действа, а в отношението към процеса. Най-често след продължителни ограничения си казвате, че сте се мъчили достатъчно, постигнали сте желаните килограми и сега вече можете да живеете човешки. Което ще рече – да си хапвате от забранените доскоро храни.

Как да избегнем йо-йо ефекта и да останем слаби? Колко начина има за това? Навярно много, но ние ще ви предоставим само три от тях.

Какво прави организмът в този случай? След продължителните ограничения той е включил защитните си механизми и е готов да пести всяка хапка за черни дни – сиреч за ново гладуване. Затова всичката енергия, която не му е необходима за поддържане на основните функции, той натрупва в запас. А това са мастни депа, често на най-нежеланите места.

Отчаяни, скоро се подлагате на поредната диета. Нормализирате теглото си и пак му отпускате края. Дори и да не искате, правите го подсъзнателно.

Необходима е желязна воля, за да се избегне йо-йо ефектът. И спазването на няколко прости правила.

• Излизайте от диетата постепенно. Колкото дни е продължила тя, два пъти повече са ви необходими за бавно връщане към нормален режим на хранене. Всеки ден добавяйте по една от забранените храни, най-добре сутрин или на обяд. Но това не означава да минете веднага на бял хляб, на втория ден да хапнете торта за десерт, на третия да закусите с баничка. Става дума за картофите например, от които сте се ограничавали. Или за червено месо, което сте замествали с птиче или риба.

• Всяка седмица правете по един разтоварващ ден на плодове. Така ще прочиствате организма си и ще провокирате изразходване на част от натрупаните запаси. Препоръчва се и по-дълга детоксикираща програма веднъж месечно от 3 до 5 дни. При нея не трябва да карате само на плодове, а на еднотипни храни – например на ориз, на кисело мляко.

• След края на диетата увеличете двигателната си активност. Така ще изразходвате част от допълнителните калории, които приемате, пише „Всичко за семейството“. Не е задължително да ходите на фитнес, може да не ползвате асансьора, да слизате една спирка по-рано от градския транспорт, да си организирате всеки уикенд екскурзии сред природата. По този начин няма да станете жертва на йо-йо ефекта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.