https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

На мода днес е Викторианската диета

0

Как да се храним според Викторианската диета?

viktorianska dieta
Скандинавската диета още не е успяла да омагьоса Европа и ето че здравната мода й обръща гръб и я сменя с менюто на поданиците на кралица Виктория. Тогава храненето на англичанина е било здравословно в днешния смисъл на думата. То е изследвано от д-р Джудит Роуботъм. формулата му е: ядеш всякакви храни, стига да са натурални, но полагаш сериозни физически усилия.

Тогава хората са приемали по 5000 калории – двойно повече от днес, но са ги изразходвали лесно заради липсата на сегашните улеснения в бита. Храната е била с много добро качество. На масата е имало пълнозърнест хляб с квас, мазна риба, месо, зеленчуци и плодове, ферментирали храни. Полезните кромид, чесън, праз, моркови, ряпа, гулия и др., както и зелето са били широко застъпени просто защото са били евтини и лесни за отглеждане.

Голям проблем днес е липсата на захари и рафинирани брашна и мазнини. И друг много важен фактор – земеделските култури днес са с по-малко витамини и минерали заради хищническото използване на земята през XX в. Сега растенията поемат по-малко полезни вещества от почвата.

Друго предимство, отнето днес, е домашната храна, а тя е най-здравословният кулинарен модел. По същото време българите ядат хляб, боб, цвекло, гулия, плодове, рядко месо и по-често мляко – предимно кисело заради удължената му трайност. С навлизането на ориза, картофите, доматите българинът добавя и тях на трапезата си.

Преобладават растителните храни. Месо, сланина, мас се ядат само на празници. На почит са варенето и печенето – на бавен огън, за да не се налага жената да наглежда манджата постоянно и да може да поеме и друга работа вкъщи или на полето, пише „Здраве без лекарства“. За зимата се суши месо и се усъвършенстват начините за консервиране чрез ферментация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.