https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

На какво мирише болестта?

0

На какво мирише болестта? Миризмата, която тялото излъчва, може да послужи като ориентир в диагностицирането на някои болести

На какво мирише болестта
На какво мирише болестта? Старите лекари умеят да диагностицират много заболявания по характерния за тях мирис. Съвременната медицина почти е загубила това знание. Австралийски учени установяват, че изкривяванията в обонянието могат да предвещават развитието на шизофрения.

Според някои изследователи съществуват причинно-следствени връзки между обонянието и развитието на болестта на Алцхаймер – бича на съвременния цивилизован свят.

В голяма тълпа някои хора излъчват „мириса на страха“, отделяйки в потта си изовалериано-ва киселина. Чувствителните към нея могат да изпитат непредизвикан пристъп на страх и паника.

ВКУСЪТ И АРОМАТЪТ НА ЗДРАВЕТО

Миризмите обаче могат и да усмирят тълпата, да създадат добро, радостно настроение. Във Великобритания например се водят изследвания на ароматни композиции, които могат да снижат агресивността на футболните фенове на стадионите или паникьосаните тълпи в метрото.

Напоследък внимателно се изучават етеричните масла. Много от тях забавят окисляването на мазнините
в месните продукти -тоест задълго запазват качеството и вкуса им. Знае се, че веществата с антиоксидантна активност забавят процесите на стареене, участват в регенерацията на различни тъкани, борят се със свободните радикали. Установено е, че етеричните масла се състоят от малки молекули, които лесно преодоляват мембраните на клетките в организма на човека. Затова част попадат в кръвта и участват в обменните процеси.

Борът действа благотворно на белите дробове не само защото неговите летливи компоненти убиват бактериите

Те възстановяват увредените от болестта клетки.

Оказва се, че някои аромати активизират
дейността на главния мозък и обострят сетивата. Например цитралът – комплекс от ароматни вещества на лимоновото масло, усилва остротата на зрението. Мирисът на лавандула увеличава работоспособността с 20 %, на жасмин – с 34 %, на лимон, мента, здравец – с 54 %. Мирисът на прясно изпечен хляб, ванилия, кафе възбуждат апетита. Ароматът на евкалипт, ела, бор укрепва имунитета, а на лайка – убива вредните микроби във въздуха.

В големите вериги магазини разпръскват във въздуха мирис на прясно печиво, кафе, аромати, пури, кожа и т.н., които подтикват посетителите да купуват тези стоки…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.