Музиката не помага на възрастните хора да помнят имена

Колкото по-тихо е, толкова по-добре работи паметта на възрастните хора

 

музика
Музиката не помага на възрастните хора да помнят имена

Учени от Технологичния институт на Джорджия са стигнали до откритието, че музиката не позволява на по-възрастните хора да се отпуснат, когато се опитват да се концентрират. Трябва да се има предвид, че това не помага на възрастните хора да помнят и онова, което трябва. В новото изследване са участвали ученици и възрастни хора.

По-възрастните участници, слушали музика за фон или звук на дъжд, докато изследователите им казвали имена, които те трябвало след това да повторят в определен ред. В този случай възрастните хора не успели да си спомнят 10% от имената, докато резултатите не били такива, когато трябвало да чуят и да възпроизведат имената на тишина. Ако липсвал фонов шум или музика, възрастните хора нямали никакви проблеми със запомнянето на имената. Младите доброволци не са имали такива проблеми. Музиката не оказала никакво влияние върху начина, по който те помнят, както и върху качеството на паметта.

Учените са свързани резултатите от млади хора с така наречения ефект на „вечеринките“, или по-скоро на честата практика младите да общуват на фона на силна музика и това да не оказва влияние на тяхната памет. Малко по-сложно е за пациентите в напреднала възраст да игнорират шума. Освен това, с възрастта възникват проблеми и с концентрацията, както и с асоциативната памет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.