Ето защо е добре детето да свири на музикален инструмент

За здравето на детето е полезно да се учи да свири на музикален инструмент, дори да не стане виртуоз

Детето трябва да свири на музикален инструмент, за да развива добре своите когнитивни способности

Отдавна е доказано, че слушането на музика се отразява добре върху здравето. Нови проучвания сочат, че още по-полезно е свиренето.

Възпроизвеждането на музика подобрява когнитивните функции на мозъка, предотвратява развитието на депресии, намалява нивата на стрес, нормализира кръвното налягане, изреждат учени.

Свиренето тренира мозъка, сочат резултатите от изследвания, проведени в Университета на Канзас. Музикантите са подобри при тестове за когнитивни способности. Една от причините за това е, че възпроизвеждането на музика подобрява вниманието. Тези умения са още по-изразени, ако детето свири в група. Необходимостта да слуша всички звуци по едно и също време, за да постигне обща хармония, усъвършенства умението за концентрация.

С проучвания е установен т.нар. активиращ ефект на музиката, който води до подобряване на паметта

Стимулирането на мозъка, което се случва паралелно със свиренето и слушането на музика, се отразява благоприятно върху когнитивните способности даже при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, показват многобройни експерименти.

Свиренето подобрява уменията за четене

Това се дължи на необходимостта от постоянно разпознаване и запаметяване на ноти. Следствието са по-високи умения за четене и разбиране на обикновени текстове.

Още една полза е, че свиренето усъвършенства координацията на движенията и развива визуално-двигателния апарат.

Децата, които свирят на духов инструмент, имат по-силна дихателна система. Те и дишат по-правилно, което се отразява здравословно на целия организъм.

Процесът на създаването на кортизола и оттам на настроението, посочват изследователите

Не на последно място те изтъкват, че при обучението да свири на музикален инструмент детето свиква да си поставя цели, да проявява дисциплина и търпение, да бъде упорито и да не се отказва при трудности – все важни качества през целия живот. То разбира, че колкото повече усилия влага, толкова по-добри са резултатите.

Освен това свиренето развива чувството за време. Самото обучение пък помага за оптималното му управление, защото детето трябва да го вмести в ежедневните си задължения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.