https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Негативната мутация разболява човечеството

0

Мутация – това са промени в генетичната информация на организмите, носител на която са молекулите на нуклеиновите киселини – ДНК и РНК

Какво обаче става с мутациите с немасовхарактер, които най-често са безполезни и дори се отразяват негативно на човечеството? Според Майкъл Реймърс е дошло време да се обърне сериозно внимание на генното инженерство. Той отбелязва, че обикновено всеки човек има две копия на гена – „здраво и увредено“, а катастрофата настъпва в случай че са увредени и двете копия.

За да не се предава мутиралият ген по наследство, той може да бъде отстраняван от генетиците професионалисти. Засега хората не се доверяват особено на подобни методи, но Реймърс смята, че само след десет, максимум двадесет години хората просто няма да имат друг избор, освен да преминат на подобен начин на размножаване.

Децата, които са заченати чрез отбор на генетичния материал, ще бъдат и умни, и здрави. Но съществува и опасност: очевидно, за идеални се признават само някои комплекти гени. Затова с времето хората ще започнат все повече да си приличат помежду си.

Освен това американският учен съоощил и още няколко доста интересни факта. Например дългите ръце на нашите предци са се получили преди около три милиона години също в резултат на мутации. Тогава хората все още не умеели самостоятелно да добиват огън, както и не били усъвършенствали ловните си навици. Затова, вместо да преследват антилопите, се научили да намират месото, скрито от лъвовете. За няколко часа, докато хищниците потъвали в следобедна дрямка, хората трябвало да успеят да съберат остатъците и да ги пренесат в пещерите си. Естествено най-добре се справяли с тази задача индивидите с по-дълги ръце. Затова скоро тази мутация се разпространила сред всички тогавашни представители на Homo Sapiens.

В същото време са съществували около пет различни биологични вида хора, но е оцелял и преуспял само един – явно ръцете на останалите са били прекалено къси…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.