Мускулни крампи и разширени вени – какви са рисковете за здравето и кое е общото между тях?

Cramp in calf

Мускулни крампи измъчват много хора в различни моменти и по различни поводи. Важно е да се направи консултация с лекар, за да се предотврати по-нататъшно усложнение

мускулни крампи
Мускулни крампи и разширени вени – какви са рисковете за здравето и кое е общото между тях?

Мускулни крампи в повечето случаи се появяват като предвестник на не особено приятно заболяване.

Схваща ви се кракът през нощта. Неприятно е, но може да е и опасно. Т.нар. мускулни крампи често са признак за заболявания, предупреждават медиците.

Крампите са резултат от неволно съкращаване на мускула. Този мускул не може сам да се отпусне. Появява се болка, понякога доста силна и затрудняваща движенията.

Консултация със специалист флеболог или ангиолог ще покаже дали става дума за един от първите признаци на варикозно раширени вени. Лечението на разширени вени дава най-добри резултати в ранния стадий на заболяването.

Разширените вени са резултат на генна предразположеност или на прекалено натоварване на краката (продължително седене или стоене, спортни усилия, вдигане на тежки предмети, бременност, затлъстяване). Стените на вените се разтягат, съдовете се деформират и венозните клапи, които трябва да регулират движението на кръвта, спират да изпълняват своята функция. Стига се до венозен застой в краката, тъканите не се хранят добре, от което започват да страдат мускулите и се получават резки схващания в пръстите или прасците – крампи.

През деня човек повече или по-малко се движи, което помага за изпомпването на кръвта по вените (в стените им няма мускули и движението на кръвта се осигурява от съкращаването на мускулите на краката). През нощта тя се движи по-бавно, което води до нейния застой, особено ако вече има разширени вени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.