Мускулни крампи – как да облекчим болката и неразположението?

Варикозно разширените вени са честа, но не единствена причина за мускулни крампи през нощта. Те могат да бъдат провокирани от плоскостъпие и нарушения в гръбначния стълб

мускулни крампи

Мускулни крампи може да се случват и заради изместване на прешлени, недостиг на магнезий и калций, обезводняване, продължително статично натоварване (седяща или стояща поза), преохлаждане, нервно разстройство, нарушена обмяна на веществата, интензивни физически натоварвания.

Именно поради многобройни причини за нощните мускулни схващания на краката посещението при лекар е задължително. Той може да направи щателен преглед, да назначи ултразвуково изследване на вените и да постави точна диагноза.

Какво да правите, когато усетите крампи? Когато се схване мускулът, всяко движение в тази част на крака е затруднено. Опитайте обаче да промените положението на тялото. Най-добре е да станете и да стъците да студения под. Това ще подобри кръвообращението. Ако болката не позволява да го сторите, разтегнете мускула – пощипвайте или потупвайте схванатия мускул в продължение на няколко минути. Така ще го стимулирате и ще подобрите притока на кръв в крака. След като мине схващането, намажете крака със загряващ мехлем.

Ако крампите се повтарят често нощем, се старайте се да избягвате статичното натоварване на мускулите на краката. Когато работата ви е свързана с продължително седене или стоене, сменяйте редовно позата на тялото. Поне веднъж на всеки час се раздвижвайте, през обедната почивка правете разходка и лека гимнастика.

Дамите трябва да забравят за високите токчета. 5 см е оптималната височина за тока на обувките.

Когато лежите, поставяйте под коленете си руло от голяма кърпа или одеяло.

Преди лягане правете контрастни вани с топла и студена вода – тонизират съдовете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.