https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

От какво се появява мравучкането по краката?

0

Мравучкането най-често се проявява вечер

mravuchkaneto
При този проблем страдащите усещат неприятно мравучкане, щипане, изтръпване, някои дори усещат пареща болка. Това неврологично разстройство се обостря най-често вечер преди лягане.

Мравучкането или RLS се свързва и с разстройство на съня. Хората, които го имат, се събуждат през нощта, сутрин се чувстват отпаднали, тяхната работоспособност е по-ниска.

Причините за проявата на RLS не са точно установени. Някои специалисти смятат, че всичко идва от проблем със синтеза на допамин, който осигурява предаването на нервните сигнали между невроните и контролира моториката на човешкото тяло. При някои хора има наследствена предразположеност и болестта се предава от поколение на поколение. Те започват да страдат от нея в по-ранна възраст.
Диабетът и склерозата също може да го отключат.

Има болести, които съпровождат този синдром. Това са паркинсон, диабет, някои бъбречни проблеми, склероза. Мъжете и жените, които пушат, пият алкохол и кафе, вземат някои лекарства за хипертония или антидепресанти, може да влошат състоянието си. Липсата на достатъчно количество фолиева киселина в организма и стресът повишават риска от обостряне на заболяването.

Най-често неврологичният проблем се проявява между 6-ия и 8-ия месец от бременността. Положителен факт е, че след раждане при голяма част от жените това отшумява.

Справяне с проблема

За облекчаване на мравучкането или RLS помагат масажи, топли бани, йога, релаксиращи упражнения, които да намалят напрежението в мускулите на краката. Към тези мерки може да се добави и прием на серумно желязо – при дефицит, както и на фолиева киселина. Те може да са във вид на хранителни добавки. Не се препоръчва употребата на сънотворни, защото може да влошат оплакванията. В помощ са и хомеопатичните медикаменти, изписани от специалист.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.