Мравките – как да са справите с досадните мравки у дома?

Мравките изглеждат безобидни само на пръв поглед. присъствието им у дома е нежелано. Как да се справите с инвазията на мравките?

мравките
Мравките не обичат определени миризми и бягат от някои разтвори, които сами може да си приготвите.

Ето и рецептите.

Боклукът навън

Мравките стигат до всяко ъгълче вкъщи, ако там има храна. Затова хранителните отпадъци се изхвърлят всеки ден. Ако не, замразете ги или поне дръжте кофата за боклук на двора. Важно е също празните консерви и кутии с храна да се изплакват.

Боракс

Смесете 1 с.л. боракс с 3 с.л. захар в малък пластмасов съд с капак. Добавете и малко вода, за да стане като сироп. Пробийте дупчици по капака и стените, така че мравките да могат да влизат и да излизат. Захарта ги привлича, но бораксът ги трови. Ще пият от сместа и ще пренесат боракса до мравуняка, където той ще ги изтреби. Този трик е приложим, ако нямате малки деца, куче или котка. Бораксът е вреден и за тях.

Оцет

Смесете вода и оцет поравно с малко препарат за миене на чинии. Намокрете със сместа мравешките трасета. След няколко минути избършете с кърпа. Така се премахват следите от феромони и мравките губят ориентация.

Краставица

Мравките не обичат краставици, затова бягат от салати и ястия с тях. Eдно търкало краставица във всяка чиния на масата е достатъчно да ги изпъди.

Канела и люта чушка

Мравките мразят и канелата, така че поръсете с нея около бюфета или под плота, под вратите и прозорците. Ако сте им много ядосани, смесете 1 ч.л. канела с 1 ч.л. настъргана люта чушка в чаша вода и разбъркайте. Нанесете сместа на местата, където сервирате храна, и по входовете на мравуняка. Това е бариера, която те не могат да прескочат и ще се изнесат другаде.

Най-нехуманният начин да се отървеш от мравки според Иванова е да смесиш стрита люта чушка с вряла вода и да полееш мравуняка. Тогава едни мравки ще умрат от врялата вода, а лютивото ще разубеди избягалите да заселят мравуняка пак.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.