https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Излей си мъката…но не вреди на мозъка ми

0

Сигурно всеки един от нас има поне един познат, за който е добре известно, че не може да живее, да диша или да си свърши обикновените ежедневни задължения без да се е оплакал за „нещастната си съдба“ на поне пет човека?! Някой, който смята, че той е най-зле – най-неонеправдания, най-прецакания с пари, най-зле изглеждащия, най-пренебрегвания и какво ли още не. Списъкът с оплаквания е дълъг като реката Нил. А околните може да ги заболи главата от постоянното мрънкане. Защото такива хора не виждат никога доброто, никога хубавото, което им се е случило и винаги ще намерят лошото в каквото и да е ситуация. Това вече патологично състояние. Но то може да е много вредно за тези, които са под обстрела на постоянното мърморене. Да, хубаво е да изслушаш приятелка, която има нужда да се разтуши, да си излее мъката и да се почувства по-добре, но когато това стане системно и те натоварва, тогава вече идва време да се обърнеш и да избягаш с 200 от тази приятелка. Иначе рискуваш да…оглупееш. Освен, че imageще се чувстваш изцеден. Но изследванията показват, че ако се излагаме 30 минути на негативни емоции, може да доведе до един вид пилинг върху невроните – или тяхното намаляване. Хипокампуса е делът от мозъка, който се активира, когато ни се оплакват, а той отговаря за вземането на решения. Но когато някой се оплаква той не търси решение. И става омагьосан кръг, от който може да пострада само и единствено мозъка на събеседника. Поне според учените. А ние ще ви кажем, че мозъка ви наистина може да пострада – само че заради непрестанното ви заливане с ненужна, негативна и абсолютно неразрешима информация. Ако не можете да се дистанцирате като не се срещате с този човек, ви предлагаме няколко начина, които ще ви помогнат да се съхраните. Или да вземете решение и да разкарате този човек от живота си.

1. Поставете граница в отношенията

В смисъл не да не си говорите, но когато започнат да ви казват колко са нещастни, просто направете така, че разговора да не се задълбочи прекалено много. Все пак от вас в случая не се иска решение на проблема, а само да бъдете като кошче за душевни отпадъци. Когато видите, че започвате да се изморявате или просто да ви писва, сменете елегатно темата. Не се чувствайте виновни от това, все пак трябва да помните, че вашето здраве и психика са на първо място.

2. Решение на проблема

Даже и да не се очаква да решите проблема на оплакващия се, е много по-добре да го направите, като дадете съвет, отколкото да слушате всеки път щом се срещнете за него.

3. Издигнете защитна стена

Ако се налага да пиете кафе с някой, от който не можете да избягате или просто морала не ви позволява, докато този същия се оплаква от своите неволи, може да използвате една изпитана техника, за да се предпазите от умствена умора и да си го кажем затъпяване, че даже и пристъпи на депресия. Просто „изключвате“. И под изключване имаме предвид, докато „слушате“ да пуснете на воля въображението си, да си мислите за някои си свои неща, като разбира се донякъде следите разговора, но без да задълбавате, колкото да кимнете съчувствено с глава. Докато си мислите за свои си неща или за героите от новата книга, която четете например, мозъка ви е зает с друга дейност, която е далеч по-позитивна, по-ефективна и плодотворна за вас, отколкото да се задълбочавате в нечии чужди проблеми.

Ако предприемете поне една от тези стъпки, ви гарантираме, че следващият път след като се срещнете с такъв човек – било то роднина или приятел, няма да се чувствате като парцал. И не говорим да изключите напълно от проблемите на близките си. Но човек трябва да си постави една граница. Особено, когато не може да помогне, кому е нужно да се товари с излишна негативна информация? В крайна сметка единствения, на който може да навреди това е самият слушател. А другия ще се чувства по-добре, безспорен факт, но дали самият вие, като слушател дали ще бъдете ефективен на работа или у дома, ще се чувствате ли добре след един такъв разговор? Човек трябва да пази здравето си, особено психическото, защото то залага най-големите капани.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.