Мозъкът иска повече храна от мускулите

Мозъкът има нужда от повече ресурс

мозъкът
Изследване на учени от университета в Кембридж показа как човешкото тяло подрежда своите приоритети. Според експеримента интензивно мислене и голямо физическо натоварване едновременно водят до умора и на мозъка, и на мускулите. Мускулите обаче се изтощават много повече от мозъка и резултатът от дейността им е по-влошен.

И мускулите, и мозъкът се нуждаят от калории, за да работят – хранят се с кръвна захар. Мозъкът е извънредно лаком. В сравнение с другите органи на него му трябват много повече калории, за да функционира нормално. Този глад нараства, колкото повече го натоварвате с работа.

Учените от Кембридж изследвали 62-мата най-яки студенти

Целта на експеримента, описан в сп. „Сайънтифик рипортс“ през октомври, била да проверят какво се случва, когато мозъкът и мускулите действат под стрес и дали някой получава преференции от тялото.

Първият сеанс бил изцяло с умствен труд. Студентите сядали, а на екран им показвали за 3 минути десетки изписани думи, за да ги запомнят. Щом екранът угаснел, трябвало да напишат колкото може повече от думите.

Във втория сеанс 62-мата трябвало 3 минути да въртят педалите на уред за фитнес, а учените измервали изразходваната мускулна сила. Това било изцяло физически труд.

При последната част от експеримента момчетата пак въртели педалите 3 минути, но същевременно гледали на екрана списък от нови думи за запомняне.

Сравняването на резултатите от всяка задача показало, че студентите са изразходвали по-малко мускулна енергия и са запомнили по-малко думи, когато са вършели наведнъж и едната, и другата работа. Но спадът при мускулите бил много по-голям от мисловния. Въртенето на педалите с все сила било с 13% по-слабо от предния ден. При запомнянето на думи също имало спад в сравнение с първия сеанс, когато младежите вършели само умствена работа, но по-малък.

Нашето обяснение на тези резултати е, че когато двата вида дейности – физическата и умствената, се съревновават за едно и също гориво, победител е мозъкът, казва шефът на екипа Дани Лонгмън.

В житейски план изследването показва как човек може оптимално да управлява своите двигателни и мисловни процеси.

Накратко казано, докато полагате физически усилия, не е идеалното време да мислите или да обсъждате сложни въпроси.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.