https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да запазим младостта на мозъка?

0

От това колко дълго мозъка ще остане млад зависи колко дълго ще бъдем полезни на себе си и на другите

mozaka
Средната продължителност на живот в световен мащаб расте. У нас тя е 74 години и макар да е сред най-ниските в страните от Европейския съюз също се увеличава. Този факт поставя фокус върху здравето на мозъка, тъй като стареенето е свързано с дегенеративни заболявания.

Научните изследвания доказват, че върху паметта, мисленето и всички мозъчни функции влияят храненето, движението, навиците и социалните контакти. За рационалното хранене много се пише и говори. Лекарите смятат, че хората в третата възраст е добре да се придържат към средиземноморската диета, в която се набляга на зеленчуци, зехтин и риба.

Установено е, че червеното вино помага на мозъка да запази нормалните си функции с напредване на възрастта. Умерената му употреба понижава с 1/4 риска от мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Под умерена консумация се разбира не повече от 2 чаши дневно.

С годините човек намалява темпото на своята активност, но в никакъв случай не бива да се затваря вкъщи. Физическата дейност е изключително полезна. Тя стимулира кръвообращението, подобрява оросяването на мозъка и намалява опасността от развитие на дегенеративни заболявания. При някои хора рискът от деменция е по-висок заради индивидуални особености на организма. След проведени изследвания учените изчисляват, че той се елиминира напълно с 4 разходки седмично поне за 40 минути.

От съществено значение за запазване на умствените способности е и профилактиката на хронични болести като артериална хипертония и диабет. Известно е, че мозъкът се храни само с полезните вещества, доставени от кръвта. А при високо кръвно и захарна болест кръвоснабдяването се влошава и мозъчните функции се забавят.

Голямо отражение имат хобитата и любимите занимания за прекарване на свободното време. Четенето е най-ефективната профилактика на мозъка.

Художественото и публицистичното слово изискват активно участие на въображението и ума, в резултат на което невроните увеличават връзките помежду си, а това влияе положително на интелекта и мозъчните функции, пише „Всичко за семейството“. Лекарите съветват да четем поне 1 час дневно. По подобен начин въздействат музиката и рисуването. Общуването в приятна компания също допринася много за доброто здраве на мозъка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.