Дихателните упражнения могат да предизвикат положителни промени в мозъка

Оказва се, че ритъма на дишането се отразява на електрическата активност на мозъка

мозъка

За да подобрим работата на мозъка трябва да се научим да дишаме правилно. Дихателните упражнения повишават способността на емоционални решения и улесняват възпроизвеждането на съхраняваните данни. Освен това е доказано, че влияе има и факта дали хората вдишват или издишват през носа или устата.

И така, в рамките на експеримента, проведен от учените във Фейнбергското медицинско училище са взели участие 40 доброволци, които преминали курс, който имал за цел да ги научи да дишат правилно. Правилното дишане е въпрос на навик, а не толкова на някаква специална техника. Вдишва се през носа и се издишва през устата. Много хора правят грешката или поради някакви заболявания дишат само през носа, или само през устата.

Ако до мозъка достига добре окислена кръв, той ще работи много по-ефективно.

Въпреки това, ефектът не работи, когато хората дишат през устата. При по-внимателно проверка, експерти са установили наличието на съществени разлики в дейността на амигдалата. Амигдалата е част от мозъка, която е свързана с процеси като емоционална информация и чувства като страх и агресия. Хипокампуса от своя страна е отговорен за паметта по време на вдъхновение.

Вдишването стимулира обонятелните неврони в мозъчната кора, амигдалата и хипокампуса. За първи път са описани разликите, които изследователите са открили, изследвайки мозъчната активност при пациенти с епилепсия. Специалистите обясняват феномена по следния начин: в състояние на паника, хората дишат по-бързо от обикновено, което означава повече вдишвания. И този факт има положителен ефект върху мозъка, ускорявайки реакцията на опасни дразнители от околната среда. Друго обяснение: по време на вдъхновение, по принцип, има синхронизация на мозъчните вълни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.