https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Мозъчна стимулация може да ни направи добри математици

0

Според учени от Оксфорд, ако се приложат високочестотни електрически импулси върху мозъка, може да се подобрят значително математическите способности на даден индивид. Изследване, което е публикувано в авторитетно медицинско списание, показва, че тази техника за мозъчна стимулация, която насърчава невроните да функцонират, може да намери приложение за лечението на хора, които страдат от невродегенеративни заболявания, инсулт или дискалкулия (неспособност да се решават елементарни математически задачи).

Техниката е сравнително нов и напълно безболезнен метод, който стимулира мозъка по транскраниален начин, произвеждащ произволни електрически импулси. За целта на повърхността на скалпа биват поставени електроди, през които протичат електрически потоци с различни честоти. Именно тези електрически потоци стимулират кората на мозъка, по-точно на предния дял, който отговаря за смятането и аритметическите умения. Изследването е включвало 51 студента, които са били разделени на две групи – при едната се е прилагал метода на мозъчна стимулация, докато при другата само са поставени изключени електроди на главата, за да се види дали резултатите не се дължат на пласебо ефект.

brainПрез следващите пет дни двете групи са имали за цел да решат два типа математически задачи – от типа събиране и изваждане, и за запаметяване на теореми, аксиоми и таблицата за умножение. Ръководителят на проекта д-р Коен Кадош, казва, че в рамките на този времеви отрязък групата, която е получила мозъчна стимулация показала значителен напредък в сравнение с контролната група.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.