https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Болестите, които не обичат морската вода

0

Лечението с морска вода, наречено таласотерапия, е един от най-древните методи за профилактика и лечение на целия организъм. Тази терапия се използва и до ден днешен от малки и големи във всички краи­ща на света.

Морската вода съдържа много повече минерали и микроелементи от сладката, поради което тя действа благотворно на кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоните. Нейните свойства са от голяма полза при проблеми с вените, заболявания на дихателните пътища, кожни болести , алергии, податливост към заразни болести.

 

морско лечениеНа международна конференция, свързана с тази тема, състояла се неотдавна в Италия, с участието на учени и природолечители в тази област от различни страни, бе изтъкнато, че още древните гръцки, арабски, индийски и китайски лечители са прилагали и описали лечение с морски климат и вода.

Научните изследвания показват, че мор­ската вода има сложен химически състав и въздейства ак­тивно ка­то биоенергиен стимулатор, подобряващ кръвообращението на целия организъм. За морския въздух пък е доказано, че това е мощна естествена кислородна терапия.

Всички участници в конференцията са на мнение, че таласоте­рапията ражда позитивни емоции, които оказват лечебно въздействие както върху нервната, така и върху имун­ната система, а също и върху кожни­те и други болести. Къ­пането в морето оказва положително въздействие върху обмяната на ве­ществата, регулира храносмилането и ди­шането. Най-добро влияние обаче има за подобряване на имунната защита и сърдечната дей­ност. Именно поради тази причина меди­ците препоръчват морски бани на възрас­тните и болнави хора, сутрин преди 8-9 часа.

Морските вълни оказват целебно въздействие на уморените и болни крака като ги масажират. Горещи­ят пясък също има лечебно въздействие, тъй като акти­визира около 72 хиляди нервни окончания, свър­зани с човешките орга­ни. От особена важност е при къ­пането да не се допус­ка преохлаждане на ор­ганизма, защото това може да доведе до изтощение и бъбречни болести.

Всички полезни и лечебни свойства на морската вода до голяма степен се дължат на съдържание­то на натриев хлорид (18 мг/л), магнезиев сул­фат, калциев карбонат, калиев йодид, елементи на желязо, цинк, флуор, фосфор, мед, манган, кобалт и др. Немаловажен фактор за ак­тивният биологичен ефект на морската во­да е и наличи­ето на планктон от растителен и живо­тински произход в нея. Последните проучвания доказват, че в морската вода се съдържат и хормонообразуващи вещества.

Експертите, участвали във форума предупреждават, че таласоте­рапията има не само полезни, но и редица отрицателни въздействия. Добре известно е колко вредно въздействие има прекаленото излагане под слънчевите лъчи. Освен това е важно да се знае, че къпането в морето оказва негативно влияние на страдащи от остър ставен рев­матизъм, радикулит, хи­пертония 3-та степен, епилепсия, остри бъб­речни болести, белод­робна туберкулоза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.