Мононуклеоза – идва като обикновена хрема, отива си трудно

Мононуклеоза е заразно инфекциозно заболяване, което идва като обикновена настинка и минава изключително трудно, като събаря имунитета

мононуклеоза
Мононуклеоза – идва като обикновена хрема, отива си трудно

Мононуклеоза се причинява от вируса на Ебщайн-Бар, който спада към рода на херпесните,

Д-р Антоанета Гужгулова е с 26 г. опит по уши, нос, гърло и лекува в София доста деца до 5 г. с афтозни стоматити и херпанигини.

„В тази възраст те растат ускорено. За зъбите и костите е нужен много калций и запасите му в организма намаляват. Това понижава имунитета и малките по-лесно прихващат вируси, особено когато сутрин е студено, а през деня горещо“, пояснява пред вестник „Здраве без лекарства“ лекарката. Заразата протича драматично с температура над 39 градуса и отпадналост. Заради афтите децата трудно преглъщали и водата, боляло ги и се обезводнявали.

Зачестили и случаите на мононуклеоза при деца до 7 г. и юноши. Това е заразна болест, известна и като жлезна треска. Причинява се от вируса на Епщайн-Бар. Лимфните възли се подуват, стига се до гнойни ангини след срива на имунитета.

Д-р Гужгулова лекувала младеж с диагноза „внезапна тревожност“. Бил силно отпаднал и с трудна концентрация, затова го завели на психиатър. Лекували го с транквиланти.

„Стигнахме до правилната диагноза по обратния път – силно заразната мононуклеоза беше открита при приятелката му и пуснахме изследвания и за него“, каза докторката. Двамата се заразили с пушене от едно наргиле. Затова според нея на купони младежите да не пушат обща цигара, да не пият от една чаша или от шишето с другите.

Мононуклеозата срива имунитета за 1-2 г. и човек е уязвим за банални инфекции, засяга се и черният дроб. Предава се не само по въздушно-капков път, но и чрез предмети, понеже болният отделя вируса много дълго време. Лечението е с имуностимуланти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.