Молекулните следи, които оставяме по телефона, разкриват от какво сме болни

Молекулните следи могат да издадат не само от какво сме болни, но и какъв крем за лице и ръце ползваме и дали страдаме от косопад

молекулните следи

Хората бележат със своите молекули всеки предмет, до който се докосват. Анализът на тези следи може безпогрешно да опише как живее човекът, който ги е оставил.

Учени, ръководени от проф. Питър Дорестейн от медицинския колеж към Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, са изследвали 500 проби. Те са били предоставени от 39 здрави доброволци на зряла възраст. После анализирали молекули, изолирани чрез специален метод по четири зони на мобилните им телефони и от осем точки на десните им ръце. Експертите успели точно да опишат начина на живот на всеки от притежателите.

Оставените по апаратите невидими данни са толкова много, че дори издават какви лекарства пият доброволците в експеримента, какви противовъзпалителни мазила, препарати срещу косопад, капки за очи употребяват. Освен това учените познали по молекулите-следи кой е ял примерно цитрусови плодове, кофеин, листни зеленчуци и подправки.

Любопитно е, че следи от слънцезащитни средства и лосиони против насекоми са били открити месеци след последната употреба.

Експертите са категорични, че новата разработка ще намери приложение в криминологията за разриване на престъпления и в медицината. Молекулните следи ще помогнат при контрола върху приема на лекарства. Лекарите ще могат да проследяват как пациентите им спазват предписаната терапия,като правят мониторинг на промените в химическите вещества, оставяни от ръцете им.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.