Можем ли да се спасим от стеатоза на черния дроб?

hepa10Чернодробната стеатоза (мастен черен дроб, затлъстяване на черния дроб) е болестен проблем на обмяната, при който чернодробните клетки натрупват мазнини. Обичайното количество мастна тъкан в черния дроб не надвишава 6%, но при стеатозата този процент може да надвиши 25-30%.
Какво се случва с черния дроб при това положение? Увеличеното мастно съдържание затруднява работата на чернодробните клетки и този важен орган не успява да изпълни функциите си пълноценно. Ясно е, че ако това се случи – ще страдат всички органи и системи на организма.
Защо се разболяваме от стеатоза? Заболяването може да е резултат на вирусна инфекция, токсично въздействие, увреждания на чернодробните клетки от други заболявания или проблеми в обмяната. При някои хора предразположението към стеатоза е вродено и се проявява с напредването на възрастта. Изключително негативно влияние имат злоупотребата с алкохол и нездравословното хранене. Стеатозата според водещи специалисти е предшественик на метаболитния синдром, характерен с наднормено тегло, високи стойности на триглицеридите и холестерола, на кръвната захар и артериалното налягане. Наднорменото тегло е рисков фактор за стеатоза, но заболяването се проявява и при хора с тегло в нормалните граници. Много често мастен черен дроб имат вегетарианци и хора, спазващи драстични диети: заболяването е реакция на черния дроб, който се запасява с мазнини заради основните функции на организма.
Как да разберем, че имаме стеатоза? За жалост заболяването в ранен стадий може да бъде открито само случайно, липсва характерна симптоматика Открива се в напреднал стадий, когато вече има сериозни поражения върху органа. Нелекуваната стеатоза прераства в стеатозен хепатит, а по-нататък и в стеатитна цироза с неблагоприятен изход. Водещи лекари настояват за профилактични изследвания за болестта след 35-40-годишна възраст заради високия риск от заболявания, които биха могли да се овладеят навреме.
Лечима ли е стеатозата? Заболяването се лекува, опасното състояние на черния дроб е обратимо. Има добри медикаментозни програми, които съдействат за изчистване на чернодробните клетки и стимулиране на регенеративните процеси в тях. Прилага се и стимулиране с антиоксиданти – витамин Е, а също омега-3 и омега-6. Изключително значение има специфичната диета от храни с нисък гликемичен индекс (пълнозърнести, плодове и зеленчуци, бобови).

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.