https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Можем ли да се предпазим от мигрената?

0
настинка и грип

И грипът, както и настинката могат да бъдат доста упорити

Ако ви мъчи главоболие знайте, че то не винаги се превръща в мигрена. Може обаче да следите за някои симптоми, които доказват, че мигрената е налице:

– страдате от непоносимо силно главоболие, което в повечето случаи е от едната страна на главата;
– често пъти болките са придружени от гадене и повръщане;
– имате изострена чувствителност към светлина, миризма и шум.

мигренаМигренозните кризи се появяват през определени интервали, като може да са съпроводени с пронизващи, пълзящи болки във врата, раменете и гърба. Тази съвкупност предизвиква пълна отпадналост на организма, страдащият не може да се концентрира и е нетрудоспособен.

Причина за пристъпите на мигрена обикновено е нарушение в оросяването на мозъка, причинено от промяна в реактивността и тонуса на мозъчните кръвоносни съдове. Лошото оросяване може да е вследствие на проблеми с прешлените на гръбначния стълб, проблеми с костната система, ошипяване, заболявания на очите, ушите, аномалии с кръвното налягане, умствена, физическа или психическа преумора, стрес, депресия. Други фактори, които са предпоставка за мигрена са начинът на хранене, диети, обезводняване, хормонални проблеми, цветна или ярка светлина, прекалено сух или топъл въздух, промени на климата. За съжаление лечението с медикаменти не води до пълно оздравяване, а само премахва моментната болка.

Съществуват и алтернативи за лечение на мигрената. Освен медикаментите за облекчаване на болката, могат да се прилагат и източните методи на лечение и профилактика или по-конкретно класически масажи с ароматни етерично-терапевтични масла, мануална и зонотерапия, иглотерапия и специални японски масажи. Ако лечението се проведе от добри специалисти физио- и кинезитерапевти е напълно възможно да се постигне пълно оздравяване.

Чрез тези методи на лечение постепенно се нормализира променената реактивност на организма, регулират се енергийният баланс и естествените оздравителни сили. Целта на профилактиката е страдащият от мигрена да установява чрез самонаблюдение факторите, предизвикващи мигренозната криза и своевременно да ги елиминира.

Като превантивна мярка се препоръчват отдих и туризъм на чист въздух, подходящ спорт и гимнастика, отпускане и релаксация на организма след психическо или физическо претоварване. Много добре повлиява и редуването на топла и студена вана вечер преди лягане. Необходимо е човек да се храни балансирано, да спре или да ограничи максимално алкохола, цигарите, кафето, свинското месо, колбасите и пикантните подправки. За сметка на това трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на витамини и минерални соли и да се пият повече течности.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.