Може ли кислорода да бъде причина за рак на белия дроб?

Колкото и невероятно да звучи – кислородът може да е причина за рак на белия дроб, доказаха учените

 

рак
Може ли кислорода да бъде причина за рак на белия дроб?

Американски учени са установили, че колкото е по-висока надморската височина, на която живеем, толкова по-малко е вероятно да боледуваме от този смъртоносен тумор.

Изследователи от Университета на Пенсилвания смятат, че начинът, по който тялото ни превръща кислорода е потенциално карциногенен.

Свободните радикали в организма могат да доведат до увреждане на ДНК-то и клетъчните структури, което от своя страна може да провокира развитието на рак на белия дроб. Общото между надморската височина на обитаване и риска от рак на белия дроб е установена, но подобна връзка между появата на тумори на гърдата, простатата и червата, не е намерена.

Колкото по-висока е надморската височина на пребиваване, толкова по-малко случайна ще е срещата с рак на белите дробове, показва статистиката.

Това може да се обясни с факта, че при по-голямата надморска височина е значително по-ниско съдържанието на кислород във въздуха. Въпреки, че кислородът е абсолютно необходим за човешкия живот, американските учени предполагат, че може и да е канцерогенен.

Кислородът е известен със своята висока реактивност. Когато клетките в телата ни използват кислород, за да се извлече енергия от храната, се произвежда естествен вторичен продукт, наречен свободен радикал на кислорода. Тези свободни радикали причиняват щети на клетъчните структури, които могат да станат причина за развитие на рак.

Има достатъчно доказателства, че ролята на кислорода в процеса на поява на рак на белия дроб. учените са взели под внимание и други опасности, като емисиите във въздуха и излагането на слънчева светлина, която се усеща много по-силно на голяма височина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.