Може ли храната да регулира образуването на кръвни съсиреци?

Кръвните съсиреци могат да бъдат доста опасни. Но има определени ситуации, в които бързото съсирване на кръвта е от значение

храна
Лекарите обикновено изразяват повишено внимание срещу приемането на аспирин преди операцията от страх, че аспиринът „разрежда кръвта“ и забавя съсирването. Това означава, че кървенето може да се усложни и да възпрепятства зарастването на раните, нанесени със скалпел.

Но да сте чували някога хирургът да забрани китайската кухня преди операция? Или да предупреди, че използването на джинджифил, чесън, китайски гъби или мазни риби като сардини и сьомга ще е опасно за съсирването на кръвта? Всички тези продукти са антикоагуланти, които пречат на кръвосъсирването, така както и аспирина, защото инхибират тромбоксан – вещество, закрепващо елементите на тромбоцитите, което е важна стъпка в образуването на тромби. Но мазните храни като месо и сирене сгъстяват кръвта, което от своя страна допринася за образуването на тромби.

В допълнение, някои храни влияят върху образуването на участващия в образуването на тромби фибриноген, като го повишават или понижават, а в някои случаи дори забавят или ускоряват разтварянето на кръвните съсиреци. Други продукти влияят върху вискозитета и флуидността на кръвта, което създава условия за появата или изчезването на кръвен съсирек, който може да блокира кръвоносните съдове на сърцето, мозъка, крайниците и белите дробове. Без съмнение, на малки порции редовното консумиране на някои храни може да повлияе на кръвосъсирването и защитата на сърдечно-съдовата система.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.