Може ли да се живее нормално с диабет?

Диагнозата диабет е травмираща и едно от първите неща, които човек си мисли, без съмнение е – свършва ли животът ми?
Как ще продължи животът след потвърдената диагноза, в 80% от случаите зависи от нас самите. Заболяването е сериозно, а възможните усложнения – достатъчно тежки, за да бъдем притеснени. Но ако сме разумни и последователни, ако постъпките ни са проникнати от съзнание за ценността на същия този живот – той може да се изживее пълноценно и с радост.

диабет7Ето какво се случва, ако кръвната захар не е под контрол
Контролът върху стойностите на кръвната захар е нещо изключително важно. Прекалено високите или прекалено ниски стойности на кръвната захар създават условия за отклонения в нормалното функциониране на организма. За нормални са считани стойностите от 3.3 до 5.6 mmol/l. Хипергликемията е състояние, при което стойностите на захарта в кръвта са над нормата. Ако това състояние се поддържа продължително, настъпва разстройство на метаболитните процеси. Имунитетът отслабва, кръвоснабдяването се влошава. Организмът става податлив на инфекции от различен характер, влошава се общото здравословно състояние.
Хипогликемията – обратно – се проявява при прекалено ниски стойности на глюкозата в кръвта. Това състояние е често наблюдавано при диабетици, независимо от прилаганото инсулиново лечение. Стойностите на захарта всъщност зависят не само от приеманите медикаменти и препарати; имат значение храненето, приемът на други медикаменти – например за хронични сърдечни заболявания – хормонални промени поради други външни въздействия и инфекции, и т.н. Опасното в случая е вероятността от припадък, когато може да се стигне до травми. Първа реакция в случая е да се хапне нещо сладко, за да се получи ефект на преодоляване и да се върви към възстановяване на нормалната химия.

Опасностите, за които трябва да сме информирани
Поддържащата терапия при диабет дава възможност да се живее и работи нормално, но има моменти на изпитания за здравето. Повишените стойности или прекалено ниската кръвна захар могат да причинят сериозни проблеми, от прилошаване и замайване – до кома. Тези последици от основното заболяване се проявяват рязко, изведнъж, в остра форма, и изискват бърза реакция и лекарска помощ.
Освен острите последици на диабета, болестта стимулира и хронични здравословни проблеми. Заболяването атакува всички най-важни органи – с напредването му могат да бъдат засегнати бъбреците, зрителният апарат, кръвоносната система, нервната система. Тъй като болестните процеси тук се развиват постепенно, възможно е симптоматиката да се облекчава, а негативните изменения да се отлагат и забавят допълнително.

Никой не знае какво точно му носи денят. Никой не може да гарантира дълбока старост на един напълно здрав, жизнен човек – не е изключено неговите дни да свършат по-рано, отколкото времето на друг, който е имал лошия късмет да се “обзаведе” с диабет.
Да – животът с диабет не е елементарен и безоблачен. Но дълъг и приятен може да бъде, ако се спазват правила и режим. Малко късмет също не би бил излишен.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.