https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Могат ли климатиците да ни разболеят

0

Макар и да е топло, нищо не пречи пак да се сдобием с някоя настинка и подсмърчащ нос. И това не е защото сте стояли на студено, а най-вероятно защото сте стояли на климатик. А той, климатика може да причини доста повече неприятности, отколкото можете да предположите. Заради мръсния въздух, който идва от непочистените филтри, може да се получи един затворен кръг на постоянно боледуване. Наблюдавайте се и ако след като си тръгнете от работа и сте на открито и по време на почивката ви симптомите изчезнат, то значи сте жертва на така наречения Синдромът на болната сграда.

Климатичните промени ни карат да бъдем все повече с климатика и през лятото, и през зимата , тъй като горещините стават все по-непоносими, а зимите – с все повече отрицателни температурни рекорди и аномалии. Чиновници и фирмени служители работят ежедневно и дишат изключително мръсен въздух в опасни за здравето „болни сгради“, чиито климатици и вентилационни системи не са почиствани с години.Това важи също за търговски центрове, концертни и театрални зали, предупреждават от Асоциацията.

evtin-klimatik-sang(1)Проблемът е доста разпространен по света, а и вече у нас, като на английски е известен, като SBS – Sick Building Syndrome. Този синдром се свързва в голямата си част със замърсените, непочистени и лошо подържани вентилационни и климатични системи. С годините на функциониране старите тръби съвсем логично трупат заради използването си такива вторични, но и доста неприятни вещества, прах, трупове на дребни животни и плесени. Непочистеният климатик носи вирусни инфекции, причинява главоболие, астма, алергии и отпадналост.

Естествено всички знаем, че най-доброто лекарство за човешкият организъм е чистият въздух и честото излизане извън града, но не винаги можем да го осъществим. Все пак не можем всички да работим насред парка с лаптоп на коленете. Но все пак е хубаво да правим всичко възможно да прекарваме колкото се може повече време на чист въздух. Човешкият организъм се нуждае ежедневно от: 1 кг храна, 2 литра вода и от 15 хил. литра въздух.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.