https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Множествена склероза: да бъдем информирани

0

Множествената склероза е известна още с името Дисиминативна склероза и представлява автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване, което обаче е с все още не точно изяснена етиология и генетична предласположеност.

Едни от най-честите причини за болеста са инфекциозни причинители и фактори, които се намират в околната среда. Органите, които засяга множествената склероза са главния и гръбначния мозък. Когато те са поразени от болеста губят способността си да комуникират помежду си. Комуникацията между главния и гръбначния мозък се извършва благодарение на нервните клетки, като си изпращат електрически сигнали, но множествената склероза не позвалява тези сигнали да достигнат.

Симптомите, по които можете да предположите, че в организма ви се развива заболяването са наличието на спазми, неспособността на контрол вържу мускулите, скованост, нарушане в зрението и говора, проблеми с баланса, умора, запек, диария, затруднено преглъщане, рязка промяна в настроението, задържане на урината и други.

baba_vnuchka2Факт, е че по големия процент от хората заболели от множествена склероза страдат от неврит на зрителния нерв. Симптомоте, които се наблюдават при това състояние са замъглено зрение, силни болки в очите, пълна загуба на цветното зрение, слепота, но в повечето случаи само на едното око. Тези симптоми дори се считат за първите при заболяване от множествена склероза.

Множествената склероза често засяга и ума, като в този случай засегнатото лице има нужда от много повече време, за да намери решение на един малък и не толкова значим проблем. Засегнатите лица изгубват възможността да се концентрират и в повечето случай имат частична загуба на памет.
В случай, че множествена склероза засегне нервите се губи връзката между мозъка и органите в тялото. Доста често явление е засегнатите да загубят контрола върху пикочния мехур.

Електрическите сигнали, с които комуникират нервните клетки се наричат „потенциал на действие“. Дългите израстъци на нервните клетки чрез които се подават сигналите се наричат аксони, които пък от своя страна са обгърнати от изолираща субстанция наречена миелин. Когато пациента страда от множествена склероза собствената му имунна система унищожава това миелиново покритие. От там се получава загубата на миелин и аксоните не могат да изпращат сигналите ефективно.

През лятото влажността на въздуха и температурите са много високи и според експертите тези условия са блогоприятни за множествената склероза и симптомите започват да се изострят, а състоянието на заболелия се влошава.

Множествената склероза поразява хора в големия диапазон от 20 до 50 години, като в повече случаи засегнатите са жени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.