Мнението на специалиста: Опасно ли е лъчелечението?

Лъчелението е модерна форма на тежки заболявания. Прилага се при тежки заболявания, и не е съвсем безопасно

лъчелечението
Мнението на специалиста: Опасно ли е лъчелечението?

Лъчелечението се прилага при  хистологична диагноза злокачествен тумор, някои случаи с доброкачествени тумори на мозъка и съдови малформации.

Този вид лечение има ранни и късни токсични ефекти върху човешкия организъм. Но и това зло като всяко зло всъщност е за добро, както се казва.

Общият извод е, че лъчелечението на солидни тумори при възрастни хора много рядко води до появата на втори злокачествен тумор.

При лъчелечението са по-значими ранните токсични ефекти в резултат на високото енергийно натоварване на тъканите и органите. Те значително повече влошават състоянието на пациента в хода на лечението. Но тези ранни и по-късни странични ефекти се контролират и преодоляват с други средства. Понякога остават само неприятни усещания -сухота в гърлото, загуба на вкуса при облъчване на туморите на главата и шията, зачервяване (изгаряне) на кожата, разширени капиляри и др. Но те с времето значително намаляват и даже напълно изчезват. При новите методи на облъчване щаденето на околните тъкани е много високо, тъй като лъчите се насочват в тумора със свръхголяма прецизност. С тях рискът да се появи втори тумор клони към нула.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.